Saját Otthon Projekt

Te tudod, hogy melyik lisztet, melyik (karácsonyi) sütihez használd fel?

 

Megállíthatatlanul zakatol felénk a karácsony. Közeleg a “szeressünkmindenkit” hangulat, miközben bevallom, nem rajongok egyáltalán ezért az ünnepért.

Utálom, hogy már egy hónapja, mindenhol óriási tömegek tapossák egymást, mert mindenki annyira tudatos, hogy már októberben elkezdik beszerezni az ajándékokat, nem törődve semmivel és senkivel.

Kilométer hosszú sorok mindenütt, október óta pedig lépten-nyomon, egyre hangosabban hallhatjuk az üzletekből kiszűrődő “Mennyből az angyal” és társai dalokat.

Szerencsére, mi 2 évvel ezelőtt megbeszéltük, hogy nem veszünk többé egymásnak karácsonyi ajándékot, mert úgyis csak idegeskedik az ember és az is lehet, hogy még csak a közelében sem járunk a meglepetéssel az okozni kívánt örömek.

Inkább sütünk, főzünk valamilyen finomságot, idén például a szüleimmel valószínűleg pihenünk valahol, vagy kirándulunk. Nekem ez sokkal szimpatikusabb, mert én senkinek, semmit nem veszek. 

Természetesen sütni azt fogok, mert az étkezés a család lelke. Ez az, ami összeköt, ilyenkor leülünk, beszélgetünk, nevetünk, emlékeket idézünk.

Gyanítom, hogy anya Szentestére a szokásos tejszínes lazacot fogja elkészíteni a bátyámnak és apukámnak. Mivel ki nem állhatom a halat, ezért megint én fogok neki fejtörést okozni. Eddig minden évben utálta, hogy rántott sajtot kérek. 😀 Tudom, nem épp ünnepi eledel, de én szeretem.

Kissé elkanyarodtam az eredeti témámtól, mégpedig a sütéstől. Jönnek a zserbók, krémesek, linzerek és még a végtelenségig lehetne sorolni az édes süteményeket, amik ilyenkor várnak ránk.

Egy kezdő szakácsnő ekkor szokott elveszni az alapanyagok tengerében. Valamint, ne feledkezzünk meg arról az aprónak, korántsem mondható tényről, hogy a karácsony az év legköltségesebb ünnepe.

Ilyenkor ajándékokat vásárolunk, olyan hozzávalókat szerzünk be, amit egyébként a mindennapokban nem vennénk meg. Érdemes tehát az apróságokon spórolni. Tételezzük fel, hogy valaki, úgy dönt, nincs kedve sütni, hanem inkább megrendeli a süteményeket.

Ez akár egy vagyonba is kerülhet, ha mondjuk egy 6 tagú családot veszünk alapul. Érdemes tehát inkább rászánni az időt és energiát, mert rengeteget tudunk spórolni az otthoni sütés adta lehetőségekkel.



Karácsonyi nagybevásárlás alkalmával jól jöhet egy kis segítség, hogy elkerülhetjük a túlköltekezést! Töltsd le itt a Takarékos Vásárlási Kisokost!


Ehhez hoztam most pár tippet, hogy Ti is könnyebben el tudjatok igazodni a liszttengerekben, hogy az ünnepi sütemények a legtökéletesebben sikerüljenek. 🙂

A búzafinomliszt az elsődleges lisztfajta, amit Magyarországon felhasználnak. Általában az alapvető süteményekhez, valamint péksüteményekhez használják. Karácsonyi kalácsot például ebből a fajtából érdemes sütni:

20111208-olasz-karacsonyi-kalacs-kuglof-panettone3

A következő lehetőség a búzarétesliszt, ahogy a neve is tartalmazza, elsődlegesen rétesek alapösszetevője. De ne menjünk el amellett, hogy piskótát és gyúrt tésztát ebből a legjobb készíteni,  valamint innen származnak a legtökéletesebb pogácsák- mint, azt tudjuk, kis szívemhez ez áll legközelebb. 🙂

Ha elém raknának egy 20 dkg-os libamájat és egy tálca pogácsát.. Hát, nem a májat választanám.. 😀

ef336038977036d2020f8411f89c754a

Kenyér és -rozsliszt keverékéből tökéletes ünnepi kenyeret varázsolhatunk az asztalra. Én idén biztosan fogok sütni, csak még nem döntöttem el, hogy pontosan, milyen lesz. Gyanítom, hogy pár héten belül láthatjátok majd az oldalon. 😉

dagaszts-nlkli-kenyr-kr-cip

A kukorica liszt gluténmentes. Így, bármilyen meglepő, gluténérzékenyek is használhatják. 😀

Édes süteményekhez nyugodtan használhatjuk a liszt édes íze miatt. Szerintem, Ti is beleharapnátok ezekbe a csodákba:

dsc09537

A rizsliszt szintén gluténmentes, textúrája miatt kitűnően használható porhanyós sütemények elkészítéséhez, de akár palacsintát is készíthetünk belőle. (Ez például engem is meglepett, sosem jutott volna eszembe ebből palacsintát sütni.) De ami késik, arra várni kell. 😉

glutenmentes-palacsinta-rizsliszttel

Remélem, valamennyire sikerült egy alapvető képet adnom, hogy melyiket, mikor érdemes használni, melyik étel ízét hangsúlyozza ki leginkább az alapanyag. Annyit még hozzátennék, hogy ha valakinek van hozzá ideje, energiája, érdemes az alapokat malomból beszerezni. Nekem legalábbis, eddig csak jó tapasztalataim vannak.

Ezennel Boldog, karácsonyi-süti tervezgetést kívánok, a képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok! 🙂

 

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!