Saját Otthon Projekt

Egy fiatal pár első közös lakása Budán

Az 1970-ben épült 2. kerületi társasház 66 m²-es magasföldszinti lakásának előző tulajdonosa egy idős hölgy volt, aki jó ideje nem is élt ott. Így bár a lakás megkímélt állapotban volt, az építése óta nem változtattak rajta semmit.

Emiatt egyértelmű volt, hogy a stílus átalakításán túl a lakás korszerűsítése is elengedhetetlen, mely érintette a víz és elektromos vezetékeket, a konvektoros fűtés cseréjét elektromosra, néhány nyílászáró cseréjét és nem utolsósorban a funkciók hatékonyabb kialakítása miatti falmozgatást.

A tervezők, Tünde és Andrea (Castdesign) a konyha és étkező két falát kibontották, majd a kettő közé bekerült egy új gipszkarton fal. Ily módon az eredeti konyha alapterületének megnövelésével, annak helyén egy új, élhető méretű szobát alakítottak ki.

A konyha és étkező funkció pedig átkerült az így szintén nagyobb területű nappaliba, és így létrejöhetett egy amerikai konyhás nappalit. A kisszobában az ablak helyére bekerült egy erkélyajtó, így az erkély két szobából is megközelíthető. 

a11

d2

Szerencsére a felújítás során nem adódott olyan probléma, amit ne lehetett volna megoldani. A hely szűke miatt természetesen a konyhában és a fürdőszobában is különös figyelmet kellett szentelni annak, hogy minden elférjen, praktikus, de mégis mutatós legyen. Így néha kompromisszumokra kényszerültek a tervezés során.

Például a konyhába csak 9 terítékes mosogatógép fért el, viszont bekerült 3 modul főzőlap – köztük egy Wok is, mely a tulajdonosok külön kérése volt – nem kis fejfájást okozva a beton munkapult készítőinek a nagy kivágás miatt. Másik példa pedig, hogy a fürdőszobába a kis alapterület miatt olyan bojlert kellett választani, amelyet vízszintesen is fel lehet szerelni, így az ajtó fölé helyezve nem vesz el értékes teret a helyiségből.

a16-2

a22

a41

A tulajdonosok igényeit felmérve és a saját ötleteikkel vegyítve a kialakult koncepció az volt, hogy az erőteljesebb színek a falakon jelennek meg, illetve egy-egy falszakaszon, hogy ne nyomja el a teret. A nappaliban például a kék ellensúlyozására egy világosabb szürkésbarna színt is használtak, illetve a kissé indusztriális hangulatot keltő fehérre festett téglafalat, mely mindegyik szobában megjelenik.

a71

Az ipari stílus a különféle betonfelületeken is visszaköszön – konyhapult, fürdőszoba zuhanypaneljei, színes Flaster (Ivanka) betonlapok a padlón és falon, mosdópult. A kissé ridegnek tűnő anyagokat ellensúlyozva a nappaliban és a hálóban is megtartották az eredeti fa parkettát, ami sötétebb színnel újrapácolva már egy egészen más hatást kelt.

A színes falak miatt a bútorok kiválasztásakor és gyártásakor a minél semlegesebb darabok kiválasztására törekedtek, ezért nagy részük fehér, mely szintén szépen összefogja az egyes helyiségeket, illetve megjelennek még a szürke és barna árnyalatai is. A konyha cementlapjaival, a kiegészítőkkel és pár családi ereklyével (ékszeres doboz, faláda) egy kis vintage-t is csempésztek a már említett ipari hangulat mellé.

A tulajdonosok kedvenc részei a fehér téglafalak, a fürdő színes betonlapjai és a székek. Andrea és Tünde kedvencei pedig a nappaliban kialakított médiafal és a mellette lévő egyedi tervezésű könyvespolc, a bringás kiegészítők és a tulajdonosok saját készítésű raklap dohányzóasztala. A végeredménnyel mindenki nagyon elégedett volt, a tulajdonosok és a tervezők is. 🙂

b1

b8

e5

Összehasonlításképpen pedig mutatok pár előtte/utána fotót. Ugye, hogy mekkora a változás?

eloszoba
eloszoba3
nappali
terasz
wc
 
A képeket és a részletes leírást pedig köszönöm a Castdesign csapatának, Andreának és Tündének:

info@castdesign.hu  

watermarked3

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!