Saját Otthon Projekt

A kenyér, indiaiul

Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem az indiai kaját. Korábban tartottam tőle, mert azt gondoltam, mindegyik féle étel biztosan számomra ehetetlenül csípős (hápersze!).

Aztán egyszer csak megtört a jég és valaki rábeszélt, hogy kóstoljam meg. Ez volt az, melyet korábban már olvashattatok a blogon is és már ebben a részben is megemlítettem a Naan-kenyeret, ami elengedhetetlen hozzávalója.

Most ugyan nem készítettem csirke Tikka Masala-t, de gondoltam, ha valami finom sajtszószt készítek hozzá, bizonyosan nem fogja elrontani. És mennyire igazam lett! 🙂

DSCN3291_Fotor

A kenyér hozzávalói:

  • 75 dkg teljes kiőrlésű liszt (természetesen lehet sima fehérből, de ugyebár, nem nekem 🙂
  • 25 dkg finomliszt
  • cukor az élesztő felfuttatásához, + egy teáskanálnyi
  • 5 dkg élesztő
  • 1dl tej
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4,5 dl víz
  • kb 10 dkg vaj a sütéshez
  • ízlés szerint só
  • A sajtszósz hozzávalói:
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • kb 35-40 dkg sajt (trappista és füstölt sajt vegyesen)
  • 1,5 dl tej
  • kb 15 dkg sajtkrém
  • só, bors, szerecsendió

Olvasd el, hogyan tudod költséghatékonyan letudni a hozzávalók beszerzését! Kattints a Takarékos Vásárlási Kisokos letöltéséért!


Először a kenyér elkészítésének álltam neki. Kimértem a liszteket, megsóztam. Közben egy edényben meglangyosítottam a tejet, beletettem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztes edény közepébe lyukat készítettem, miután felfutott az élesztő, hozzáöntöttem a liszthez.

DSCN3276_Fotor

DSCN3281_Fotor

Ezután egy tálba öntöttem a joghurtot, az olívaolajat egy teáskanál cukorral, alaposan elkevertem, majd a lisztes keverékhez öntöttem, majd hozzákevertem a langyos vizet.

DSCN3277_Fotor

Ezután a masszát alaposan összekevertem egy fakanál segítségével. A gyúródeszkát megszórtam liszttel és a kapott masszát elkezdtem jó alaposan összedolgozni. Ruganyos, lágy tésztát kell, hogy kapjunk, de ha úgy ítéljük meg, nyugodtan tehetünk lisztet a tésztához. Nagyjából 10 percen keresztül kell dagasztanunk.

DSCN3282_Fotor

Ezután a tésztát letakarjuk és egy órán át pihentetjük.

Ez az egy óra pont tökéletes arra, hogy elkészítsük a sajtszószt, ami abszolút nem nagy ördöngösség. Egy lábasba beleöntjük a főzőtejszínt és szép lassan felforraljuk. Közben a sajtot lereszeljük, majd a felforralt tejszínhez tesszük. Hozzáadjuk a tejet, a sajtkrémet, a fűszereket és szép lassan összeforraljuk, folyamatosan kevergetve. Aki szeretne, tehet hozzá valamilyen zöldfűszert, de akár chilli-vel is pikánssá tehetjük.

Mindeközben a tésztánk a duplájára kelt. Először vágjuk el a tésztát félbe, majd majd mindkét felét 8-8 részre. Lisztezzük meg ismét a deszkát és gyúrjunk kis gombócokat, majd ismételten pihentessük további 20 percen keresztül. Ha letelt a 20 perc, kezdjük el kinyújtani, az egyik oldalnál kissé ovális formára. Ha nem használjuk fel mindegyik darab tésztát, akkor sincs semmi probléma, ugyanis a hűtőben még másnap illetve harmadnap sem lesz semmi baja.

DSCN3285_Fotor

Következik a sütés. A vajat kissé megolvasztjuk. Egy edényt nagy lángon felmelegítünk és beletesszük a kenyeret. Az egyik oldalát nagyjából két perc alatt készre sütjük. Akkor jó, mikor kicsit felhólyagosodik és fekete foltos lesz az alja. Ezután megfordítjuk és a tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráteszünk egy fedőt, mert a vajtól és a gőztől kissé megpuhul. Így lesz tökéletes a kenyérkénk. A másik oldalnak már elég 1-1,5 perc, hamar elkészül.

El is érkeztünk a legjobb részhez, a tálaláshoz, majd az elfogyasztáshoz. Ha megsült a tészta, nyugodtan ízesíthetjük egy kis aprított fokhagymával, vagy tehetünk rá akár reszelt sajtot is. A végeredmény így is, úgy is tökéletes lesz, én már csak tudom. 🙂

Máskor is biztosan el fogom készíteni, mert isteni, laktató és nem mindennapi. Próbáljátok ki bátran, Ti is szeretni fogjátok! 🙂

DSCN3291_Fotor

Jó étvágyat hozzá!

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!