Saját Otthon Projekt

Paradicsomi leves a paradicsomleves

Sajnos véget értek az ünnepek, szép lassan mindenki visszatér a rendes kerékvágásba. Gondolom, – nem vagyok vele egyedül -, karácsony óta valahogy nem kívánom a nehéz ételeket.

Tegnap este kérdeztem Férjtől, hogy mit főzzek. Konkrét válasz nem érkezett, csak annyit mondott: levest! Mondom oké, én is megenném, de milyet.. Neki mindegy.. Na ettől a mondattól tudnék kiugrani az ablakon. Végül összeraktuk, legyen paradicsomleves. 

DSCN2225_Fotor

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fél fej zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • paradicsompüré
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • ízlés szerint só, bors, bazsalikom

Gondoltam feldobom valamivel a levest, ne csak a szokásos galuska, betűtészta vagy simán reszelt sajt kerüljön bele, így arra gondoltam, sajtgombócokat készítek. Ehhez a következőkre lesz szükségünk:

  • 15-20 dkg reszelt sajt, vegyesen. (én füstölt és trappista sajt keverékéből dolgoztam)
  • 3 egész tojás
  • 10-15 dkg kukorica liszt (helyettesíthető búza darával)
  • só, kis bors

Először a zellert megpucoltam, majd 3 liter vízben feltettem főni. Közben megtisztítottam a hagymát, felaprítottam, majd olívaolajon megfuttattam:

DSCN2178_Fotor

DSCN2181_Fotor

Ezután megpucoltam a fokhagymát és az időközben üvegesre párolt vöröshagymához dobtam:

DSCN2187_Fotor

Itt következett volna az a lépés, hogy hozzáadom a paradicsom pürét. Nyilván főzés közben kell azzal szembesülnöm, hogy nincs itthon. Természetesen tegnap voltunk nagy bevásárláson és nem jutott eszembe, hogy megnézzem, van-e itthon. Illetve újra zárva vannak a boltok vasárnap, így esélytelen ma beszerezni. Kénytelen voltam improvizálni. Eszembe jutott, hogy nyáron főztem ketchupot. Miután átpasszíroztam, a maradékot eltettem üvegekbe. Már be is van ízesítve, úgyhogy ezt tettem a leves alapba. (A ketchup receptet egyébként itt találjátok)

DSCN2194_Fotor

DSCN2197_Fotor

Közben megfőtt a zeller is. A vízből kiszedegettem, nekem most csak az ízére volt szükségem, Az ízesített levet a paradicsomos alaphoz öntöttem. Só, bors, összekeverés, majd elkezdtem a levest összefőzni.

Nekiálltam összedobni a sajtgombócokat. Először lereszeltem a sajtot, majd összekevertem a kukorica liszttel:

DSCN2199_Fotor

Ezután hozzátettem a tojásokat. Később konstatáltam, hogy kevés lesz a két tojás, így hármat tettem hozzá: 

DSCN2202_Fotor

Majd a masszát összegyúrtam:

DSCN2209_Fotor

Fél órára betettem a hűtőbe pihentetni.

Közben a leves megfőtt és az egészet botmixerrel összeturmixoltam. A levesbetéthez kivettem a masszát a hűtőből, gombócokat formáztam és lobogó vízben megfőztem. Akkor jó, ha a gombóc feljön a víz felszínére:

DSCN2233_Fotor

Ezután már csak tálalnunk kell, a gombócra kanalazzuk a kész levest és már fogyaszthatjuk is:

DSCN2225_Fotor

 Jó étvágyat hozzá!

Ti hogy szoktátok készíteni?

 

 

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emilia Mátray says:

    Igaza van Katikának . A paradicsomleves a
    házilag befőzött paradicsom léből az igazi !

    Nagyon egészséges a paradicsom. Többféle
    fajtája ismeretes és termeszthető .
    /Lycopersicon esculentum ./

    A paradicsom több fajtája nem piros ,hanem
    sárga hússzínű ,ezek legtöbbjének a
    savtartalma lényegesen kisebb a piros
    paradicsoménál,tehát édesebbek,és ezért
    azok is fogyaszthatják , akiknek emésztési
    bántalmaik vannak .

    A sárga paradicsom B-karotin tartalma eléri
    a sárgarépáét .
    A sárga paradicsom legfinomabb nyersen ,
    salátának , de mindent készíthetünk belőle ,
    amit a piros paradicsomból . Nagyon finom
    a leve is !

    Én vegyesen főztem be belőle ivó lének is !
    Persze ezzel nem arra utaltam , hogy kevertem
    volna a fajtákat ?

    Nagyon sokféle finomságot lehet készíteni a
    paradicsomból .

    Töltött paradicsomot ,salátákat , ivó levet ,
    különböző fűszerezésekkel.Stb !

    Pl :citromolajjal, citromlével,őrölt fekete ,
    vagy fehér borssal,szegfűborssal,
    lestyángyökérrel ,reszelt szerecsendióval,
    édes köménnyel,bazsalikommal.

    Pláne , ha a saját bio kertünkben termeljük
    a paradicsomot.
    A mi kertünkben sikeres volt az utóbbi évben a
    termesztése .

    Befőztem vagy 80- 100- litert .
    Mivel minőségileg kifogástalan volt , a tetején
    az üvegnek alig volt vizes folyadék.

    Nagyon egészséges a paradicsom !
    Ajánlom a fogyasztását !

  2. Varga-Spongya Schulz Vercsi says: (előzmény @Vincze Attila És Kata)

    Egy kisebb fej zellert vettem, azt feleztem. De szerintem, ha egy egész kisebb fej zellert vágsz fel, azt is megfőzheted teljes egészében, nem fogja elrontani, csak a zeller íze kicsit erőteljesebb lesz 🙂

  3. Vincze Attila És Kata says:

    Azt meg lehet kérdezni, hogy kis fej, vagy a nagy fej zellerről van szó? 🙂 Mert nem mindegy, minek a fele.. 🙂

  4. Varga-Spongya Schulz Vercsi says:

    Sajnos az idei befőzésem elfogyott. Így ennek hiányában kellett megoldanom. De a család nem panaszkodott, sőt.. 🙂

  5. Kati Lovas says:

    A paradicsom leves házilag befőzött paradicsom léből az igazi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!