Saját Otthon Projekt

A jó kenyér otthon készül

Nagyjából másfél éve szerettem bele a kenyérsütésbe. Először azt gondoltam, hogy nagyon nehéz, nekem úgysem fog sikerülni, senki nem fogja megenni, stb.. Ahogy általában az emberek ehhez a tevékenységhez állnak. Aztán egyszer erőt vettem magamon és megsütöttem az elő kenyeremet. Nem mondom, hogy szép lett, nem mondom, hogy nem ettem annál finomabbat, de az enyém volt. Ez megadta a kellő lendületet és nekiálltam gyakorolni, mert a jó kenyérhez gyakorolni kell. Aztán meg is lesz az eredménye. 🙂

Vasárnap lévén, minden zárva ugye, rájöttem, hogy nincs itthon kenyerem. Boltba nem tudok menni, így kitaláltam, hogy tulajdonképpen minden van itthon, nekiállok és sütök egyet. Az egyik kedvencemre, a hagymás kenyérre esett a választásom, olyan régen ettem és annyira szeretem, hogy neki is láttam az elkészítésének.

DSCN1826_Fotor

Nézzük, mi az, amire szükségünk lesz:

  • 60 dkg liszt (én kb. 40 dkg finomlisztet és 20 dkg kenyérlisztet kevertem össze)
  • 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 fej lilahagyma és 1 fej vöröshagyma (+2 dkg vaj)
  • 2 dkg élesztő

Igen, ennyi. 🙂

Egy lábosban felmelegítettem a vajat és arra dobtam a félkarikára felszeletelt hagymát, megfonnyasztottam:

DSCN1792_Fotor

DSCN1795_Fotor

Két éve, karácsonyra, amikor bontogattam a szárnyaim, Férj meglepett egy kenyérsütő géppel. Eleinte ebben sütöttem, de egy idő után rájöttem, nem ízlik ez a kenyér. Valahogy éreztem rajta azt a “műízt”. A teljes sütéshez már nem használom, viszont nagyban megkönnyíti a munkámat. Van rajta egy másfél órás sütési program, ennek az első fél órája a dagasztás. Én bizony, ezt a funkciót ki szoktam használni. Minden hozzávalót bepakolok a kenyérsütőbe. Először a száraz hozzávalókat. Lisztet, sót, cukrot, burgonyapelyhet, majd hozzáteszem a vizet és az élesztőt:

DSCN1802_Fotor

Elindítom a gépet és hagyom, hogy helyettem dolgozzon. Nagyjából fél óra alatt össze is áll a tészta. Ezalatt az idő alatt a hagyma is elkészül, félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

A tésztát kiveszem a gépből és enyhén lisztezett deszkára rakom. Kicsit kilapítom, megkenem a hagyma egyik részével, majd kicsit összegyúrom és jöhet a többi hagyma:

DSCN1808_Fotor

Ezután összegyúrom és hagyom, hogy duplájára keljen:

DSCN1813_Fotor

Ezután a sütőformába teszem, ellapogatom, a tetejét borotva pengével bevagdalom és hagyom, hogy megint megkeljen egy kicsit:

DSCN1824_Fotor

220 fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd 200 fokra visszavéve további 15-20 percig sütöm. Ha úgy látjuk, félidőnél letakarhatjuk fóliával a kenyeret, én ezt most elfelejtettem, kicsit jobban megsült a teteje, mint szerettem volna. 🙂 De ettől függetlenül, azt hiszem, el fog fogyni. 

DSCN1826_Fotor

 Házi meggylekvárral, isteni lesz! 🙂

Jó étvágyat hozzá! 

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!