Saját Otthon Projekt

A hagyma és az aszalt paradicsom esete a pogácsával

Mivel a hosszú hétvége pihenéssel telt és nem volt olyan meleg sem, így arra gondoltam, sütök valamit. Augusztus 20-a ráadásul a kenyér ünnepe is, tehát illett odaállnom a sütő mellé. Mivel a családban mindenki szereti a kelt tésztát, ezért kitaláltam, hogy meglepem őket valami különleges, szokatlan pogácsával. Anya mindig a megszokott ízeket süti (vajas, burgonyás stb.) így én mindenképpen más ízesítésűt akartam készíteni.

DSCN1453kész

Tudtam, hogy az egész család rá fog repülni, így jó nagy adagot készítettem. A következő hozzávalókra van mindenképpen szükség:

1 kg liszt, kb 20 dkg vaj, nagy pohár tejföl, 2 tojás, 3 fej lila hagyma, nagyjából 15 dkg aszalt paradicsom. Ezek a fő hozzávalók, természetesen menet közben láthatjátok, hogyan is készült el.

Első körben kimértem a lisztet, ennél a kép készítésénél Férj humoros kedvében volt:

DSCN1366kész

Ezután a szobahőmérsékletű vajat elmorzsoltam a liszttel, majd megsóztam. Az élesztőt felfuttattam egy kevés tejben:

DSCN1371kész

A liszt közepébe lyukat fúrtam, ide öntöttem az élesztőt, az egész pohár tejfölt és a két tojást:

DSCN1373kész

Az egészet összegyúrtam, könnyen formázható tésztát kell kapnunk:

DSCN1378kész

Ha a tészta elkészül, fél órát hagyjuk pihenni. Ezalatt az idő alatt, feldaraboltam a hagymát és vajon megdinszteltem. Miután elkészült, kihűtöttem. Az aszalt paradicsomot is felkockáztam. Ezután a megkelt tésztát kinyújtottam és megkentem a hagymás-paradicsomos keverék 3/4-ével:

DSCN1402kész

Ezután a tészta felső részét behajtjuk a közepéig, majd ugyanígy járunk el az alsó résszel is és a megmaradt tölteléket ráhalmozzuk:

DSCN1410kész

Ha ezzel is megvagyunk, még egyet hajtunk a tésztán:

DSCN1415kész

A végeredménynek ilyennek kell lennie:

DSCN1418kész

Ismét pihentetjük a tésztánkat 20 percig, majd kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk:

DSCN1420kész

A tepsiket kibéleljük, a pogácsákat a tepsibe tesszük, tetejüket tojással megkenjük:

DSCN1428kész

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük:

DSCN1453kész

Megérte foglalkozni vele, mert a család odavan érte. Ebből az adagból kis szaggatóval nagyjából 160 db lett, de rohamosan fogy, gyanítom, hogy holnapra nem is lesz belőle. 🙂 Nem baj, úgyis azért sütöttem, hogy belapátolják, nemde? 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá!

LogoIMG_7483ff

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marianna F-né Orosz says:

    Nagyon tetszik a recept, el fogom készíteni, viszont az aszalt paradicsomot kifogom hagyni belőle. Örülök, hogy az elkészítés egyes fázisait is lefotózta!:)

  2. Nyulas Erika says:

    Semmi gond! 🙂
    Köszönöm szépen a választ! Meg fogom sütni ezt a pogit 🙂

  3. Varga-Spongya Schulz Vercsi says: (előzmény @Nyulas Erika)

    Kedves Nyulas Erika!
    A nagy pohár tejföl alatt a 375 gr-os kiszerelést értettem. 🙂
    Bocsánat, ha pontatlan volt a leírás 🙂

  4. Varga-Spongya Schulz Vercsi says: (előzmény @feheranna51 fehér)

    Kedves Feheranna51!
    Köszönöm a hozzászólást, valóban a pontos élesztő mennyiség lemaradt. Ez azért lehet, mert én általában ezeket nem szoktam méregetni, ha az ember sokszor süt valamit, akkor a végén már az érzésre készíti. Legközelebb figyelmesebb leszek a recept pontos leírásánál. Egy kiló liszthez tökéletes folyadék mennyiség a 375 gr tejföl (egy nagy pohár ) a két tojás. Nagyjából 1,5 dl tejben futtattam fel körülbelül 2,5 dkg élesztőt.

  5. feheranna51 fehér says:

    Nagyon gusztán néz ki, de– a receptet pontosabban kellene leírni.! PL. nem szerepel a hozzávalókban az élesztő, tej, és még később sincs mennyiség írva. Szerintem az 1 kg. liszthez kevés a nagy pohár tejföl mint folyadék, még a ??? valamennyi tej hozzáadásával is. /ami 375 gr.általában/
    Nem lehetne pontosabban leírni??? Köszi

  6. Nyulas Erika says:

    Szia! A nagy pohár tejföl pontosan mennyi?
    Meg szeretném sütni, de nincs túl nagy rutinom kelt tésztában. 🙂 Köszi

  7. Varga-Spongya Schulz Vercsi says:

    Utána kérlek, mindenképpen számolj be, hogy sikerült 🙂

  8. Anna Erdélyi says:

    Ez valami íncsiklandozóan néz ki! Lehet le is ugrok a Prímába és beszerzem az alapanyagokat. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!